flori logo e publikuar

DETAJET

Metabolizmi kockor dhe osteoporoza: roli i kalciumit dhe i vitaminës D

Sipas përkufizimit të Shoqatës Italiane të Osteoporozës, Metabolizmit Mineral dhe Sëmundjeve të Skeletit, osteoporoza është një sëmundje sistemike e skeletit, e karakterizuar nga reduktimi i masës kockore dhe nga ndryshime cilësore të cilat shoqërohen me rritjen e rrezikut për fraktura. Incidenca e osteoporozës rritet me moshën, duke prekur kështu pjesën më të madhe të popullsisë pas moshës tetëdhjetë vjeçare. Për të vendosur diagnozën, analiza “e artë” standard është mineralometria e kompjuterizuar kockore (MOC). Ajo është në gjendje të bëjë një matje mjaft të kujdesshme dhe të saktë të masës kockore, në veçanti të dendësisë së saj minerale (BMD), e shprehur në g/cm2 të sipërfaqes së projektuar. Në këtë kurs, do të vlerësohen faktorët e ndryshëm të rrezikut për osteoporozën dhe do të propozohen parimet për trajtimin e kësaj patologjie të cilat përfshijnë: shmangien e faktorëve të ndryshueshëm të rrezikut (pirja e duhanit, alkooli, rreziku i rrëzimeve), dieta e duhur dhe e ekuilibruar, integrimi i kalciumit dhe vitaminës D, ruajtja e një niveli të mirë të aktivitetit fizik dhe terapia farmakologjike.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)

PËRSHKRIMI

COD: OSTEO-VitD. Categoria: %s .
It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Autor

Profili Writer nuk është në dispozicion